Capçalera
 FiloXarxa Diccionari enciclopèdic de filosofia: autors, conceptes, textos

Temes  -

El saber filosòfic El coneixement La realitat L'ésser humà L'acció humana La societat

Història -

Filosofia antiga i medieval Filosofia moderna Filosofia contemporània Mapa del web Ajuda i altres Descarregar "font grega"
Cerca continguts al web Pensament: autors, conceptes, textos, obres ...
Loading

psicologia comprensiva. HIST.

 

W. DiltheyPròpiament anomenada psicologia descriptiva. És l’orientació que Dilthey dóna a la psicologia, en Idees concernents a una psicologia descriptiva i analítica (1894), oposant-se a la llavors vigent psicologia associacionista anglesa del s. XIX, d’orientació empirista i de tipus explicatiu i causal. Segons ell, per comprendre el sentit de les accions humanes i de totes les manifestacions vitals de l’home, aquelles precisament que constitueixen l’objecte d’estudi de les ciències de l’esperit, també anomenades morals, és necessari saber captar els processos mentals i la vida psíquica interna d’on procedeixen.

Els esmentats processos són els que han de descriure i analitzar una psicologia que no confon aquests dominis amb els explicatius i causals de les ciències de la natura, sinó que parteix del fet fonamental de la vida psíquica, que és el seu caràcter global i unitari. Per això diu: «Expliquem la natura, però comprenem la vida psíquica». Així doncs, totes les ciències humanístiques, segons Dilthey, es fonamenten en la comprensió de la vivència interior, en la que es funden (veure cita) i, al seu torn, la psicologia descriptiva és el fonament de les ciències de l’esperit.


 


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.